Blog


2016. máj 31.

0 hozzászólás.


— A Sofőrszolgálat alapítása: ezekre figyelj! bejegyzést 2017.08.29-én frissítettük utoljára —

Az alábbiakban összeszedtük azokat az információkat, amik egy sofőrszolgálat alapítása szempontjából nélkülözhetetlenek. Az első és talán a legfontosabb: tisztázd magadban, hogy tényleg akarod-e. Csak Budapesten és környékén több, mint 50 sofőrszolgálat működik, ezért jobb félni, mint megijedni.

Szerintem először tedd fel magadnak a kérdést: miben leszek más (lehetőleg jobb), mint a piacon lévő többi sofőrsegély. Ha erre nem tudsz egyértelmű választ adni, akkor szerintem ne kezdj bele, mivel az 50 körüli sofőrszolgálat darabszám nem azt jelenti, hogy ennyit elbír a piac. Folyamatos a fluktuáció, vagyis aki nem tud kitűnni valahogyan a többi közül, az jó eséllyel az első évet sem fogja megélni.

Ha eddig megvagy, akkor az alábbiakra érdemes figyelni a sofőrszolgálat alapítása kapcsán:

Első lépés: Cégalapítás

Adószámmal rendelkező jogi személyek végezhetnek sofőrszolgálati gazdasági tevékenységet. Magyarra lefordítva, vagy egyéni vállalkozást indítasz, vagy valamilyen gazdasági társaság formájában kezded a működést (pl.: Kft. vagy Bt.)

Milyen TEÁOR szám szükséges a sofőrszolgálat tevékenység folytatásához?

Sofőrszolgálat indításához szükséges TEÁOR szám: 493909 – Forrás: KSH

Tipp: ÁFA nélkül is tudsz működni, ha ún. KATA-s (vagy másnéven kisadózói) egyéni vállalkozói engedélyt váltasz ki, vagy ilyen formán működő betéti társaságot alapítasz évi 8 millió forintos árbevételig.

Ha évközben indítod a vállalkozásodat, akkor a 8 millió forint időarányosan csökken, például október 1-én alapítva csak 3 hónapra tudod ezt a bevételküszöböt tartani, vagyis ebben az esetben 3/12*8.000.000 Ft = 2.000.000 Ft értében tudsz ÁFA és egyéb kötelezettségek nélkül számlázni.

Céghez könyvelő és adott esetben bérszámfejtő is kell. Tipp: www.modusz.hu

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara információi alapján a sofőrszolgálat tevékenység nem engedélyköteles és külön bejelentés sem szükséges. (lásd.: alábbi kép, forrás: mkik.hu)

mkik sofőrszolgálat nem engedélyköteles

A sofőrszolgálat nem engedélyköteles. Forrás: mkik.hu

A céged működéséhez elengedhetetlen, hogy számviteli bizonylatot, vagyis nyugtát és számlát ki tudj állítani vevőid részére. Számla- és nyugtatömböt a céged dokumentumaival bármelyik papír-írószer boltban tudsz venni.  Ha nem szereted a papír alapú számlázást, akkor választhatsz online számlázó programok közül, mint a billingo.hu, vagy a szamlazz.hu, melyek bizonyos feltételek mellett ingyenesen elérhetőek.

Biztosítás

Általános felelősségbiztosítás nélkül nem érdemes sofőrszolgálatot alapítani, hiszen egy nagyobb értékű autón ejtett kisebb kár is jelentős anyagi terhelést jelenthet egy induló vállalkozás számára. Jelenleg kevés biztosítótársaság kínál sofőrsegélyek részére biztosítást, a legkedveltebb a Generali biztosító terméke.

Céges eszközök

Két legalapvetőbb eszköz ugye a mobiltelefon, lehetőleg egy könnyen megjegyezhető telefonszámmal, valamint egy megbízható és alacsony fenntartású gyűjtő autó – megfelelő társról, kollégáról nem is beszélve 🙂 Mobil előfizetésnél érdemes korlátlan csomagot választani, hiszen rendkívüli mennyiségű kimenő hívással jár ez a típusú tevékenység mind az alkalmazottak mind pedig az ügyfelek irányába.

Informatika: Honlap és szerver

Érdemes egy jó honlapnevet választani.

  • .hu végű domain nevek közül a domain.hu oldalon érdemes válogatni
  • .com, vagy egyéb végződésű domain nevek közül a godaddy.com oldalat szoktam ajánlani

Ha ezzel megvagyunk, akkor érdemes egy virtuális szervert is vásárolni hozzá, amin az oldalak üzemelnek. Egyszerűbb honlap készítésre szerintem nem érdemes külső szakembert bevonni, egy templatemonster.com oldalról letöltött oldal nagyon profinak néz ki és jellemzően könnyen is használható az ügyfelek és az adminisztrátor részéről. Jellemzően programozói tudás nélkül fel lehet tölteni tartalommal ezeket. Árlistát mindenképpen javaslunk feltüntetni az oldalon, valamint a cég nevét (nem csak a fantázianevét!) és elérhetőségét (cím, adószám, telefonszám, e-mail cím). Az általános szerződési feltételek és adatvédelmi nyilatkozat szintén erősen ajánlott, hacsak nem adja át a sofőr minden fuvar során ezen dokumentumokat.

Ügyfélszerzés

A bevezetőben mondottakhoz visszakanyarodva: ha az eddigi lépésekkel megvagyunk, akkor már képesek vagyunk sofőrszolgálat alapítása megtörtént, azonban ez nem azt jelenti, hogy már az első napokban/hetekben sok megrendelésünk lesz. A különböző ügyfélszerzési metódusokból a legnépszerűbbeket szedtem össze:

  • Google Adwords: ez nagyon jó módja az ügyfélszerzésnek, de meglehetősen drága, hiszen a többi sofőrszolgálat is rájött arra, hogy az ittas emberek a Google-ben keresve próbálnak sofőrszolgálatot találni. Nem ritka a kattintásonként (nem megrendelésenként!) 3-400 Ft díj.
  • Keresőoptimalizálás: az Adwords és a keresőoptimalizálás végső soron hasonló módszerek: mind a kettő a Google keresésekben való megtalálhatóságot célozza. Az Adwords fizetős találatai minden esetben az ingyenes, ún. organikus találatok előtt lesznek. Ez utóbbi organikus találatokat lehet keresőoptimalizálással fejleszteni, azonban erre is hatalmas verseny van az iparágon belül.
  • Szórólap: időigényes tevékenység, de az üres állásidőt ezzel lehet a leghatékonyabban kitölteni.
  • SofőrHívó – Budapest sofőrszolgálat versenyeztető appjában való megjelenés: a SofőrHívó összeköti a sofőrszolgálatokat a megrendelőkkel, így megkönnyítve a kezdeti megrendelésekhez jutást. 2016. évben 10.000 db sofőrsegély megrendelés fog átfutni a SofőrHívó rendszerén. Az előző módszerekkel szemben a SofőrHívó sikerdíjjal dolgozik, vagyis csak teljesült megrendelések esetén szükséges közvetítői díjat fizetni részére. Csatlakozás feltételeiről érdemes a SofőrHívó oldalon lévő kapcsolat menüponton keresztül érdeklődni. Új sofőrszolgálatok felvétele jelenleg limitált.

Reméljük, tudtunk segíteni a sofőrszolgálat alapítása során.

Oszd meg!
0 Hozzászólás

Szóljon hozzá

Back to top