ClickCease

Emberölésnek minősítették a gyalogos gázolást Németországban

Férfi rabruhában bilincsben börtönben ittas vezetés után
Alapvetően a közlekedés során okozott haláleseteket nem emberölésként, hanem halálos közúti baleset okozásaként szokta kezelni a jog. Egy müncheni eset ügyében azonban nemrégiben másként döntött a bíróság.

A tragédia még 2019 novemberében történt, ám ítélet csak idén márciusban született. München belvárosában őrült sebességgel – mintegy 125 km/órával- halálra gázolt egy 14 éves gyermeket egy a rendőri intézkedés elől menekülő bedrogozott autóvezető.  

Egy másik esetben négy év börtönt kapott az ittas balesetokozó.

Az autós ámokfutása során több tilos jelzésen is hasonlóan nagy sebességgel áthaladt, majd a Fürstenrieder Strasséhoz érve a gyalogosátkelő helyen szabályosan áthaladó gyalogos csoportba hajtott, elütve így két személyt; egy 14 és egy 16 éves gyermeket. A 14 éves gyermek elhunyt, a 16 éves fiatal pedig súlyos sérülésekkel került kórházba.

A sofőr büntetett előélete mellett tiltott szerek befolyásoltsága alatt ült a volán mögé, a rendőrnek pedig a vezetési stílusa tűnt fel, ezért akarták igazoltatni. A sofőr azonban ahelyett, hogy megállt volna, menekülni kezdett, mert a drogfogyasztással és a kábítószer hatása alatt történő vezetéssel egyértelműen megszegte próbaidőre bocsátása feltételeit, ám nem akart ismét börtönbe kerülni. Miközben őrült tempóban szelte a belváros utcáit, még a tompított fényszórót sem kapcsolta fel autóján, így a gyalogosoknak esélyük sem volt időben észlelni a vészesen közeledő járművet.

A müncheni regionális bíróság, figyelembe véve a körülményeket, emberölésre, és további négy személlyel szemben elkövetetett emberölési kísérletre vonatkozóan szabta meg ítéletét, az életfogytig tartó börtönbüntetést.

A 34 éves férfi rossz döntéseinek sorozatával életeket tett tönkre.

A sajnálatos eset újabb bizonyítékul szolgált arra, hogy drogot fogyasztani, és főként drogok vagy épp alkohol által befolyásolt tudatállapotban volán mögé ülni rendkívül kockázatos hiba és nincs olyan helyzet, amikor ez jó döntés lenne.  

A kifogás akkor sem segít, ha nem okozunk balesetet. 

Forrás: https://bpiautosok.hu/eletfogytig-tarto-bortont-kapott-a-ferfi-aki-a-rendorok-elol-menekulve-125-tel-gazolt-halalra-egy-14-eves-gyereket/?fbclid=IwAR2EFTaJ-LE9rFMqgZcpZmR1-dLC4Dicj_eaQUt2bWR0svL3iS3_SzDr65M