Blog


2016. Már 11.

0 hozzászólás.


Rengeteg megkeresést kaptunk a tegnap az Origo-n megjelent cikk-kel kapcsolatban, melyben az Uber-rel hasonlítanak össze minket. Ehhez szeretnénk egy kis kommentárt fűzni a jobb érthetőség érdekében.

Azt nem szeretnénk és nem is tudjuk sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy mennyire nehéz jelen pillanatban Ubert találni. Sőt, a taxisok és az Uber közötti konfliktust sem fogjuk most tárgyalni. Jelen bejegyzés célja a két applikáció objektív összehasonlítása.

Alapvetően a SofőrHívó nem közvetlen konkurenciája az Ubernek, hiszen nem személyszállítást kínál, hanem a klasszikus értelemben vett sofőrszolgálatokat hasonlítja össze, vagyis amikor az ügyfél autójával történik a fuvar.

Értem, de ez hogyan pótolhatja az Uber-t? (a fent hivatkozott cikk alapján egymás helyettesítői)

Az Uber-t sokan az újszerűsége és az egyszerű fizetési mód miatt választották, de a legvonzóbb előnye a taxiknál kedvezőbb tarifája volt. A sofőrszolgálatok megversenyeztetésével a SofőrHívó elérte, hogy már akár egy egyirányú út esetén is kedvezőbb áron juthatunk el A-ból B-be. Elegendő megadni az útvonalunkat és a regisztrált 12 sofőrszolgálat diszpécserei elküldik a fuvar árát, valamint a becsült érkezési időt.

Na, de mennyire legális és biztonságos, hogy egy sofőr hazavezeti az autómat?

A sofőrszolgálatok már több, mint 20 éve működnek Budapest területén és vonzáskörzetében, külön TEÁOR számmal (sofőrszolgálat indításához szükséges TEÁOR szám: 493909) és adószámmal rendelkeznek. Minden út végén kötelesek nyugtát, vagy számlát kiállítani a teljesített útról. A legtöbb sofőrszolgálat rendelkezik felelősségbiztosítással, ami a sofőr által esetlegesen okozott kárra nyújt fedezetet, habár nem sok balesetről hallani. A SofőrHívó alkalmazásban a biztosítási kötvények érvényességét rendszeresen ellenőrzik és csak akkor tűntetik fel, ha meggyőzödtek a valódiságáról.

Az alábbi táblázat összefoglalja az Uber és a SofőrHívó közötti különbségeket:

  Uber SofőrHívó
Mire való? Eljutni A-ból B-be, ha nem autóval vagyunk Eljutni A-ból B-be a saját autónkkal
Legalitás Az Uber jelenleg legálisan működik, de két dolog miatt támadják:

  1. Adó elkerülés
  2. Személyszállítási tevékenységet (taxi) végeznek az ehhez szükséges engedélyek nélkül
Teljesen legális szolgáltatás. A sofőrszolgálatok Magarországon bejegyzett cégek, melyek adószámmal rendelkeznek és számlát/nyugtát állítanak ki a fuvarok végén
Biztosítás Felelősségbiztosítással rendelkezik a honlap alapján Felelősségbiztosításról a rendszerben kapunk tájékoztatást, hiszen az egyes sofőrszolgálatoknál a kártérítési limitek eltérhetnek.
Ár Uber által központilag meghatározott, de időről-időre változhat. Alapesetben a taxiknál kedvezőbb árakon fuvaroznak, viszont csúcsidőben árat emelnek. Jelenleg a hatósági árak nem betartása miatt is támadják őket. Az árakat nem a SofőrHívó határozza meg, hanem a benne lévő sofőrszolgálatok minden ajánlatkérésre külön árat adhatnak meg.
Értékelések A felhasználók értékelhetik a sofőrt a fuvar végén A felhasználók értékelhetik a sofőrt a fuvar végén
Fizetés Kizárólag bankkártyával lehetséges az applikáción keresztül A sofőrnél szükséges fizetni készpénzben, vagy bankkártyával, amennyiben ez utóbbi elérhető az adott sofőrszolgálatnál

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az Uber kezdetben sofőrszolgálati tevékenységként jelölte meg a cégük profilját, ami összemosta a már 20 éve működő sofőrszolgálat (vagy másnéven sofőrsegély, bérsofőr, pótsofőr) és az Uber közötti jelentős határvonalat.

 

Oszd meg!
0 Hozzászólás

Szóljon hozzá

Back to top