ClickCease

Ittam – mikor vezethetek?

Megiszunk egy pohár sört vagy koccintunk néhány korty pezsgővel, mert úgy tervezzük, hogy csak néhány óra elteltével ülünk autóba. Ilyenkor mindig adott a kérdés: mennyi az annyi? Mikor ürül ki teljesen a szervezetünkből a strandon elfogyasztott egy korsó hideg sör? Mennyit kell maradnunk a vendégségben, ha koccintottunk és biztonságosan szeretnénk hazavezetni?

Magyarországon évek óta zéró tolerancia van érvényben az ittas gépjármű vezetésre vonatkozóan.

Tehát minimális mennyiségű alkohol kimutatása is büntetést von maga után. Ami pedig még ennél is fontosabb, kisebb mennyiségű alkohol is befolyásolhatja a sofőrök vezetési képességeit, ezzel balesetveszélyes helyzetet teremtve.

 

Hogy elkerüljük az alkoholos befolyásoltságból adódó tragédiákat, de még a bírságokat is, mérlegeljünk okosan, mielőtt autóba ülnénk. A legalapvetőbb, hogyha úgy érzed, nem vagy még tökéletesen józan és szuper állapotban, akkor ne ülj be a volán mögé – inkább rendelj sofőrt, aki hazavisz a saját autóddal. Fordítva ez az elv nem működik! Ha ittál és még nem volt ideje a szervezetedből eltűnni az alkoholnak, akkor se ülj a volán mögé, ha szuperhősnek érzed magad!

 

Így működik a szondáztatás, vagy hogy pontosak legyünk, a légalkohol mérés

 

Közúti ellenőrzés során a szondák mg/litert mérnek és két tizedesjegyig mutatják az értéket. Ha például a szerkezet 1.00 mg/liter értéket mutat, az azt jelenti, hogy minden 1000 ml légtérfogatban 1 mg alkohol van jelen a tüdőnkből kilélegzett levegőben. A hazánkban érvényes zéró tolerancia azt jelenti, hogy 0,01 alatt kell legyen ez az érték ahhoz, hogy következmények nélkül tovább haladhassunk.

 

Térjünk a lényegre: mikor vezethetek, ha ittam?

 

Egy átlagos európai (kaukázusi rasszhoz tartozó) embernél, 70 kg testsúllyal számolva is már meglepő értékeket kapunk. Például, ha megiszunk egy üveg bort, 15 órára van szükség ahhoz, hogy a leheletünkből már ne lehessen kimutatni. Ha megiszunk egy felest és kísérjük egy sörrel, nagyjából 5 óra múlva ülhetünk biztonságban és szabályosan a kormány mögé. Ha négy személlyel is megiszunk egy-egy baráti rövidet, úgy legalább nyolc órán át kell mellőznünk a vezetést. Ezek az értékek az átlagos termékek értékeivel számolnak, tehát nem a 11% alkohol tartalmú belga prémium sörre kell gondolnunk egy pohár sör címszó alatt.
Az értékekre ráadásul még befolyással lehetnek személyes tényezőink: az egyéni alkoholtoleranciától kezdve az életkoron, genetikán, betegségeken, szedett gyógyszereken át és fogyasztási körülményekig igen sok minden. Ha tehát biztosra akarunk menni, érdemes bőven ráhagyni a számolt értékre.

 

Internetes kalkulátoron kiszámolhatod!

 

Ide kattintva a véralkoholszint-kalkulátorban saját tényezőidre számolhatod ki, hogy meddig érdemes inkább alternatív hazajutási lehetőségekkel – például a Sofőrhívóval élned – ahelyett, hogy hazavezetnél.

 

Hamis városi legendák a gyorsabb józanodásról

 

Talán jobban érzed magad egy kávé után, esetleg, ha eszel valami tartalmasat miután alkoholos italt fogyasztottál és persze egy séta a hűvösben is csodákra képes. Sajnos igazából ilyen csodák nincsenek! Még ha józanító hatásukat véled is felfedezni, nem segítenek az ittas befolyásoltságon, sőt, akár még lassíthatják is az alkohol lebomlásának folyamatát a testedben!

 

Forrás:

https://elsosegely.hu/cikk.58.hogyan_szamoljuk_ki_a_veralkoholszintet

https://orvosilexikon.hu/kalkulatorok/veralkoholszint-kalkulator