ClickCease

Sofőrszolgálat Budapest és Pest megyében

Híd Budapesten autókkal és Sofőrhívó logóval

Sofőrszolgálat Budapest és Pest megyében

Mekkora lehet a sofőrszolgálat Budapest és Pest megyei piaca? Hány sofőrszolgálat működik? Melyik a megbízható, olcsó, nagyobb, vagy éppen régebbi sofőrsegély szolgálat?

Ebben a hiánypótló bejegyzésben ezekre a kérdésekre keressük és adjuk meg a választ.

Először is: mi az a sofőrszolgálat? Sokan keverik a szolgáltatást az Uber-rel, BlaBlaCar-ral, vagy az Oszkárral.

Sofőrszolgálat definíciója

Sofőrszolgálat, vagy másnéven pótsofőr, bérsofőr, vagy sofőrsegély alatt azt értjük, amikor a megrendelő autóját szükséges egy rendelt sofőrnek mozgatnia, az esetek nagy részében a megrendelővel együtt. Vagyis amikor autóval érkeztünk egy étterembe, szórakozóhelyre, vagy a grill party-ra a barátainkhoz és fogyasztanánk pár pohár bort, vagy sört, akkor egy sofőr értünk jön és biztonságban hazavisz minket és az autónkat.

Az Uber Budapesten és az agglomerációban nyújtott személyszállítási szolgáltatást, vagyis az Uber sofőr, aki jellemzően szintén magánszemély, a saját  autójával juttatja el a megrendelőt a célállomásra. Az Uber 2016 nyarán vonult ki Magyarországról.

A Wunder korábban egyfajta városi telekocsi szolgáltatást nyújtott Budapesten és környékén, vagyis összekötötte az azonos útvonalon munkába járókat. Jellemzően a munkába, vagy munkából ingázás során lehetett igénybe venni a szolgáltatást. Az utas is jól járt, hiszen gyorsabban és kényelmesebben juthatott be a munkahelyére, illetve a sofőr is jól járt hiszen a közlekedés költségei csökkentek, olcsóbbá váltak. A Wunder, vagy későbbi nevén Wunder Car 2016-ban fejezte be a szolgáltatását Magyarországon.

A BlablaCar és az Oszkár országos, sőt nemzetközi telekocsi szolgáltatást kínál, vagyis amikor mondjuk Budapestről szeretnénk eljutni Debrecenbe, vagy akár Bécsbe, akkor a vonat és a busz alternatívája lehet az utasok számára. A sofőrök utazási költségei ebben az esetben is jelentősen csökkenhetnek.

Telekocsi, alternatív személyszállítás, sofőrszolgálat összehasonlítás

Az alábbi táblázat összefoglalja a lényegi különbségeket a fenti szolgáltatások között:

Sofőrszolgálat Uber* Wunder Car* Blabla, Oszkár
Hogyan működik?

 

A megrendelő kocsijával eljuttat A-ból B-be

 

A sofőr kocsijával eljuttat A-ból B-be

 

A sofőr kocsijával eljuttat A-ból B-be

 

A sofőr kocsijával eljuttat A-ból B-be

 

Hogy hívják még?

 

Sofőrsegély, pótsofőr, bérsofőr

 

Közösségi személyszállítás

 

Városi telekocsi

 

Országos/nemzetközi telekocsi, vagy online stoppolás

 

Hol működik?

 

Sofőrszolgálat Budapest és környéke, valamint a vidéki nagyvárosokban

 

Budapest és környéke

 

Budapest és környéke

 

Városok között (Országos és nemzetközi)

 

Ki lehet sofőr?

 

Jogi személyek

 

Magánszemélyek

 

Magánszemélyek

 

Magánszemélyek

 

Mikor használjuk?

 

Ha kocsival vagyunk és ittunk, vagy ha az autónkat szeretnénk mozgatni

 

Ha Budapesten belül el akarunk jutni valahová

 

Munkába menet

 

Nagyobb távolságok leküzdésére: pl.: vidéki, vagy külföldi városokba való eljutás

 

*Az Uber és a Wunder szolgáltatása jelenleg nem elérhető Magyarországon.

Mióta létezik sofőrszolgálat Budapest területén?

Az első sofőrszolgálat Budapest területén már a ’90-es évek közepén megjelent és azóta is békében együtt ‘élnek’ a taxikkal, mivel nem egymás konkurensei, hanem inkább kiegészítői.

A sofőrsegély szolgálat biztonságos?

Ha csak az ittas vezetéshez képest hasonlítjuk, akkor mindenképpen biztonságosnak számít 😀 Komolyra fordítva a szót, a pótsofőr használata biztonságos, hivatalosan PÁV2 alkalmassági vizsga szükséges ahhoz, hogy valaki sofőrszolgálati tevékenységet végezhessen. Továbbá a legtöbb sofőrszolgálat rendelkezik általános felelősségbiztosítással, mellyel az esetlegesen okozott károkat téríti meg a biztosító. Kevés biztosító szolgáltat sofőrszolgálatok számára (3-ról tudunk: Generali, MKB, K&H) és jellemzően okozott károk esetén felmondják azt. Tehát amelyik sofőrszolgálat rendelkezik érvényes biztosítási kötvénnyel és már több éve működik, arról joggal feltételezhető, hogy a sofőrjei biztonságosan vezetnek.

A sofőrszolgálatok adnak számlát?

Kérés esetén minden sofőrszolgálat ad számlát, hiszen a sofőrszolgálati tevékenységet adószámmal rendelkező jogi személyek végezhetnek. Minden fuvar végén kötelező a nyugtaadás, ill. kérés esetén az ÁFA-s számla kiállítása. Gyakorlatban többször előfordul, hogy számla, vagy nyugtatömb az ún. követőautóban van csak. Már több sofőrszolgálat rendelkezik bankkártya terminállal, ám ezek minden esetben a követő, vagy begyűjtő autóban vannak, így érdemes a kártyás fizetésről már megrendeléskor érdeklődni és jelezni a szándékunkat, ha kártyával fizetnénk.

A SofőrHívó applikációban rendelt sofőrszolgálat fuvar esetén a sofőr (vagy a diszpécser) egy gombnyomással tudja kiállítani az ÁFA-s számlát, amennyiben a számla igény már az ajánlatkéréskor jelezve volt. Az így kiállított számla elektronikusan hiteles (e-számla), mely a fuvart követően automatikusan e-mailben kiküldésre kerül az ügyfél által megadott számlaküldési e-mail címre. Amennyiben egy-két perc után sem érkezik meg, érdemes a spam/levélszemét mappát is ellenőrizni, valamint a számlaküldési e-mail cím helyességét is megnézni.

Mekkora a pótsofőr piac Magyarországon? Miért üzemel több sofőrszolgálat Budapest területén, mint vidéken?

A sofőrszolgálat piacról átfogó elemzést nem találtunk, azonban a SofőrHívó saját felmérése alapján készítettünk becsléseket. A becslések készítésekor nem volt könnyű dolgunk, hiszen kevés a publikusan is elérhető hivatalos és hiteles adat, ezért saját forgalmunkra, valamint  a SofőrHívó partner sofőrszolgálatok vezetőinek és sofőrjeinek beszámolójára hagyatkoztunk.

A SofőrHívó, sofőrszolgálat app gyűjtése alapján több,  mint 100 sofőrszolgálat honlap működik Magyarországon. Több, mint 90 sofőrszolgálat Budapest és Pest megyében kínálja szolgáltatását. Azonban ez a szám megtévesztő, hiszen amilyen könnyű alapítani egy sofőrsegély szolgálatot, olyan gyorsan csődbe is lehet menni, vagy profilt lehet váltani. A tapasztalatunk alapján 10-ből 4 sofőrszolgálatot hirdető honlap és/vagy Facebook oldal nem működik, vagy a feltüntetett telefonszám nem él. A tapasztalatunk onnan származik, hogy kezdetben igyekeztünk a legtöbb budapesti sofőrszolgálatot megkeresni, hogy csatlakozzanak a SofőrHívóhoz.

Továbbá azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy-egy sofőrszolgálat több fantázianéven is kínál(hat)ja a szolgáltatását. Tehát a honlapok és a valós sofőrsegély szolgálatok száma között emiatt is jelentős eltérés mutatkozhat. Jellemzően azért kínálnak más-más fantázianéven sofőrsegély szolgáltatást az egyes cégek, mert eltérő közönséget próbálnak eltérő áron és színvonalon kiszolgálni, ami kísértetiesen hasonlít a  Skoda – VW – Audi – Porsche skálázási modellre.

A multiplikált fantázianevű és a nem működő sofőrszolgálatokat kiszűrve, a becsléseink szerint kb. 40-50 sofőrszolgálat Budapest és Pest megyében működik, míg egy-egy pótsofőr az 5 legnagyobb vidéki városban.

Melyik a legrégebbi, legnagyobb sofőrszolgálat Budapest területén?

A kérdést sajnos nem tudjuk megválaszolni, csak pletykák alapján tudnánk erre becslést adni. A HVG pár évvel ezelőtti cikkében jelzett cégek némelyike már nem működik, vagy jelentősen piacot vesztett információink szerint.

Vidéki sofőrsegély szolgálatok

Igény esetén majd írunk a vidéki sofőrszolgálatokról is. Kérjük, jelezd, amennyiben szívesen olvasnál róluk.

Melyik a legjobb sofőrszolgálat Budapest és Pest megyében?

Vagyis melyik sofőrszolgálat a leggyorsabb, a legolcsóbb és a legmegbízhatóbb?

Olcsó sofőrszolgálat

A klasszikus válasz szerint: az attól függ. Olyan létezik, hogy megbízható, gyors, vagy olcsó sofőrszolgálat, de olyan nincs és nem is lehet, hogy a leggyorsabb, legolcsóbb pótsofőr. Ennek roppant egyszerű az oka. Az olcsóság mindig az adott viszonylattól függ és pár esetben a leterheltségtől is. Vagyis elképzelhető, hogy az egyik sofőrszolgálat a legolcsóbb az 5. kerület – Szentendre viszonylaton, azonban lehet, hogy ugyanaz a sofőrsegély már közepes árfekvésű lesz egy 15. kerület – 16. kerület viszonylaton. Ezt le lehet tesztelni a SofőrHívó – sofőrszolgálat appban.

Gyors sofőrszolgálat

A leggyorsabb sofőrsegély szolgálat létezése még ennél is egyszerűbben cáfolható. Ahhoz, hogy az egyik pótsofőr cég mindig a leggyorsabb legyen, kerületenként több bármikor bevethető, ugyanakkor kihasználatlan sofőrrel kellene rendelkeznie. Ilyen sofőrszolgálat jelenleg nem létezik. Sőt, bizonyos csúcsnapokon, mint például Szilveszter, a túlkereslet miatt ez is kevésnek bizonyulna. A leggyorsabb és egyben a legolcsóbb sofőrszolgálat már biztosan nem létező fogalom, hiszen ha valaki mindig gyors szeretne lenni, akkor jóval több sofőrrel kell rendelkeznie, mint amire az adott este igény mutatkozik, ami viszont azt jelenti, hogy a sofőrök készenléti díját is ki kell tudnia fizetni. A SofőrHívó sofőrszolgálat app segít megtalálni a leggyorsabb és a legolcsóbb elérhető sofőrszolgálatot, hiszen az appban mindig valós-időben történik az ajánlatadás. Ennél azonban sok esetben talán fontosabb, hogy a sofőrszolgálat pontos legyen, vagyis tartsa az általa ígért érkezési időt.

Megbízható sofőrszolgálat

A megbízható sofőrszolgálat a legkevésbé megfogható és mérhető tulajdonság. Megbízhatóságot két dologgal mérjük a SofőrHívó sofőrszolgálat alkalmazásnál. Az egyik a biztosítás megléte, míg a másik az ügyfelek visszajelzése, értékelése. A sofőrszolgálatok jellemzően általános felelősségbiztosítással rendelkeznek, amit mi rendszeresen leellenőrzünk. Ez a valóságban úgy néz ki, hogy az alkalmazásban csak akkor jelenik meg, hogy egy adott sofőrsegély szolgálat rendelkezik biztosítással, ha láttuk a biztosítási kötvényt és a fedezetigazolást rendszeresen be tudja mutatni számunkra. A biztosításnak jellemzően van egy káronkénti limitértéke és van egy éves határ is. A tapasztalat azt mutatja, hogy amelyik sofőrszolgálat több éve működik és rendelkezik biztosítással, annál biztonságban tudhatjuk az autónkat és magunkat is. Ennek az az egyszerű oka, hogy a biztosítók felmondják azokat a biztosítási kötvényeket, amelyeknél sűrűn kell kifizetéseket eszközölniük.

Olvasd el az alábbi blogbejegyzést, hogy mire érdemes figyelni a sofőrszolgálat kiválasztásánál, hogy azt kapd, amit vártál.

Sofőrszolgálatok valós értékelésekkel

Sofőrszolgálat értékelések leadására az alkalmazásban rendelt fuvarok után lehetséges. Így biztosítjuk, hogy a sofőrszolgálat értékeléseket nem lehet manipulálni, hiszen csak a teljesült utak után van lehetőség az értékelésre. Emiatt egyedülálló a rendszer és sokkal transzparensebb, mint egy hagyományos fórum.

A SofőrHívó – sofőrszolgálat appban a következők szerint lehetséges az egyes sofőrszolgálat értékelések megadása:

  • Általános értékelés. A fuvar végén egy felfelé, vagy lefelé mutató hüvelykujjal jelezhetjük, hogy az adott fuvart pozitívan, vagy negatívan értékeljük.
  • Pontosság. A sofőrszolgálat értékelése aszerint is megtörténhet, hogy a vállalt érkezési időt tudták-e tartani. A rendszeren belül látszódik mind a vállalt, mind pedig a valós érkezési idő.
  • Vezetési stílus. A pótsofőr vezetési stílusa alapján is értékelhetünk, pl.: gyorsan hajtott-e, betartotta a szabályokat, vagy túl alacsony fordulaton hajtott a hegyre, stb.
  • Megjelenés. A sofőr ruháját, tisztaságát, stb. lehet ezzel az opcióval értékelni.
  • Szabad szöveges értékelés. Itt részletesen is ki lehet fejteni a fuvarral kapcsolatos tapasztalatokat.

A Pontosság, Vezetési stílus, valamint a Megjelenés alapján leadott sofőrszolgálat értékelés egy 5-ös skálán történik az App Store-hoz, vagy a Play Store-hoz hasonlóan.

A SofőrHívóban változhatnak az ajánlatban szereplő díjak?

A SofőrHívó, sofőrszolgálat rendelő rendszerben ajánlott árak fixek. A fix sofőrszolgálat díjaktól, vagyis a sofőrszolgálat által ajánlott áraktól csak a következő esetekben lehet eltérni:

  • Kitérő, vagyis a felvételi- és a végpont közötti megálló esetén csak akkor számolhat fel extra díjat a sofőrszolgálat, amennyiben a kitérő az ajánlatkérésben nem volt feltüntetve.
  • Várakozás esetén a sofőr vár az ügyfélre. Ebben az esetben az adott sofőrszolgálat vár az ügyfélre és ezért az alkalmazásban feltüntetett díjat számolhatja fel. Jellemzően az első 5-10 perc várakozás ingyenes, így a fix sofőrszolgálat árat nem befolyásolja.
  • Egyedi kérések esetén is felszámolható extra díj, amennyiben az ajánlatkérés megjegyzés rovatában nem volt feltüntetve.

FIGYELEM: a hazafelé tartó gyros/hamburger-es megálló is kitérőnek számít még az áthajtós éttermek esetén is! 

Ebben az esetben ugyanis két ember munkaideje kerül ‘pénzbe’, valamint a következő címről való késést kockáztatja a sofőrszolgálat, ami a reputációját ronthatja (negatív értékelések formájában).

Az alábbi bejegyzésben összefoglaltuk a sofőrszolgálat használatának íratlan szabályait a zökkenőmentes hazajutás érdekében.

 

A SofőrHívó – Budapest sofőrszolgálat versenyeztető és rendelő alkalmazása az alábbi linken tölthető le. LETÖLTÉS