ClickCease

Az elvett jogosítvány visszaszerzésének lépései 2024-ben

Az ittas vezetésért elvett jogosítvány visszaszerzése igencsak hosszadalmas folyamat.

Milyen szabályok vonatkoznak Magyarországon a vezetői engedély bevonására, és hogyan történik az elvett jogosítvány visszaszerzése, ideértve az utánképzést, az újravizsgázást és a hatósági eljárásokat?

Milyen szabályozások vonatkoznak a jogosítvány bevonására?

Magyarországon a jogosítvány bevonására vonatkozó jogszabályokat és rendeleteket több törvény és rendelet is taglalja.

  1. Közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény – Ez a törvény szabályozza a közúti közlekedés rendjét és a közlekedési szabályokat.
  2. 2012. évi II. törvény (Szabálysértési törvény) – Részletezi a szabálysértésekért kiszabható büntetéseket.
  3. 326/2011. (XII. 28.) Kormányrendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról
  4. 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet – Meghatározza a közlekedési szabálysértések esetén alkalmazandó szankciókat és eljárásokat, beleértve a jogosítvány bevonását is.

Ezek a jogszabályok és rendeletek részletesen szabályozzák, hogy milyen esetekben és hogyan kerülhet sor a jogosítvány elvételére, valamint kitérnek a bevont jogosítvány visszaadása kapcsán érvényes jogszabályi háttérre is.

A jogosítvány elvételének lehetséges okai

Több különböző okból is bevonhatják a jogosítványt, amelyek közül az ittas vezetés az egyik leggyakoribb tényező.

1. Ittas vagy bódult állapotban történő vezetés

Az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb ok a jogosítvány elvételére az ittas vagy kábítószer hatása alatt történő vezetés. Magyarországon zéró tolerancia van érvényben az alkoholfogyasztással kapcsolatban, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vezető véralkoholszintje nem haladhatja meg a 0,1 ezreléket, ami alatt az alkohol fogyasztása nem bizonyítható. Ha a vezető légalkoholszintje 0,16-0,25 mg/l közé esik, szabálysértést követ el, amiért közigazgatási bírságra számíthat, ha viszont ez az akoholszonda érték  0,25 mg/l feletti, büntetőeljárás indul ellene, és magasabb összegű pénzbírságot szabhatnak ki rá, valamint bevonják a jogosítványát is.

2. Súlyos közúti balesetek okozása

Ha egy vezető súlyos közlekedési balesetet okoz, különösen ha az halálos kimenetelű vagy súlyos sérüléseket eredményez, a jogosítványát azonnal bevonják. Ilyen esetekben a vezető felelősségét kivizsgálják, a jogi következmények pedig igen súlyosak lehetnek.

3. Ismételt súlyos közlekedési szabálysértések

Azok a vezetők, akik ismételten súlyos közlekedési szabálysértéseket követnek el, szintén szembesülhetnek jogosítványuk bevonásával. Ide tartozik például a sebességtúllépés, a piros lámpán való áthaladás, illetve a közlekedési szabályok rendszeres és szándékos megszegése.

4. Meghatározott büntetőpont elérése

A közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvényben foglaltak szerint Magyarországon 18 pont elérése után eljárást indítanak a vezetői engedély bevonására.

5. Egészségügyi alkalmasság hiánya

Amennyiben egy vezető egészségügyi állapota nem teszi lehetővé a biztonságos vezetést, például látás- vagy hallásproblémák, súlyos szív- és érrendszeri betegségek esetén, akkor az orvos vagy az illetékes hatóság javasolhatja a jogosítvány bevonását.

6. Hamisított vagy körözés alatt álló vezetői engedély

Ha gyanú merül fel, hogy a jogosítvány a nyilvántartás szerint nem került kiadásra, körözés alatt áll, vagy nem a megjelölt személy részére állították ki, illetve, ha az okmányon javítás, törlés vagy más illetéktelen beavatkozás jelei észlelhetők, az arra utalhat, hogy a jogosítvány hamis, vagy valamilyen visszaélés történt vele.

Az elvett jogosítvány visszaszerzése

Amennyiben valakinek elvették a jogosítványát, többlépéses procedúrán kell végigmennie ahhoz, hogy visszaszerezze a vezetői engedélyét. A folyamat a bevonás okától és a bevonás időtartamától függően változhat.

1. Büntetési idő letöltése

Először is, a vezetőnek ki kell várnia a jogosítvány bevonásának meghatározott időtartamát. Ez az időtartam a szabálysértés súlyosságától függően lehet néhány hónap vagy akár több év is.

2. Utánképzés

Az elvett jogosítvány visszaszerzéséhez az érintettnek általában egy speciális utánképzési programban kell részt vennie, amelynek az a célja, hogy felkészítse a vezetőket a biztonságosabb és felelősségteljesebb vezetésre.

3. Egészségügyi alkalmassági vizsgálat

Amennyiben egészségügyi okokból vonták be a jogosítványt, a vezetőnek újra át kell esnie az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton, amely igazolja, hogy állapota ismét megfelelő a biztonságos vezetéshez.

4. Közlekedési pszichológiai vizsgálat

Súlyosabb esetekben közlekedési pszichológiai vizsgálaton is részt kell venni, amely során megvizsgálják a vezető pszichológiai alkalmasságát és viselkedését a közlekedésben.

5. Hatósági eljárás

Végül, minden szükséges dokumentum és igazolás beszerzése után a vezetőnek be kell nyújtania egy kérelmet a jogosítvány visszaszerzésére az illetékes hatóságnál. Ezt követően az ügyintézés során megvizsgálják a kérelmet, és amennyiben minden feltétel teljesült, kiadják az új jogosítványt.

Az elvett jogsi visszaszerzése újravizsgázással

Mikor kell újra vizsgázni ha elveszik a jogosítványt? Az utánképzés elvégzése után súlyos szabályszegés esetén előfordulhat, hogy újra el kell végezni a KRESZ-tanfolyamot, és le kell tenni a szükséges vezetői vizsgákat is. Ez biztosítja, hogy a vezető ismét megfelelő tudással és hozzáállással rendelkezik a közlekedési szabályok betartásához.

 

Az elvett jogsi visszaszerzése küzdelemes, válaszd inkább a Sofőrhívót.

Az elvett jogsi visszaszerzése küzdelemes, válaszd inkább a Sofőrhívót.

 

Sofőrhívó, hogy jogsid egy átbulizott éjszaka után is biztonságban maradjon

A fentebb leírtakból láthatod, hogy az ittas vezetés miatt elvett jogosítvány visszaszerzése nem könnyű feladat, ezért semmiképp nem éri meg kockáztatni. Ha alkoholt fogyasztottál, dönts felelősségteljesen, és ne ülj a volán mögé, inkább válaszd a Sofőrhívót!

Sofőrhívó applikációnk több szempontból is jó választás:

  1. Professzionális sofőrök gondoskodnak arról, hogy biztonságosan hazajuss, így elkerülhetőek az ittas vezetésből származó balesetek és veszélyhelyzetek.
  2. Az ittas vezetés súlyos jogi következményekkel járhat, beleértve a pénzbírságot, a vezetői engedély bevonását, vagy akár a szabadságvesztést. A Sofőrhívó használatával elkerülheted ezeket a problémákat.
  3. A sofőrhívó szolgáltatás azonnal elérhető, amikor szükséged van rá, így kényelmesen és rugalmasan juthatsz haza anélkül, hogy vezetned kellene.
  4. A szolgáltatás díja sokkal kedvezőbb, mint az ittas vezetés miatti esetleges bírságok, baleseti költségek és biztosítási díjak növekedése.
  5. A sofőrhívó szolgáltatás igénybevétele leveszi a válladról a vezetés terhét, így nyugodtan élvezheted az estét anélkül, hogy aggódnod kellene a hazajutás miatt.
  6. A sofőrhívó használatával felelős döntést hozol, ami példaként szolgálhat mások számára is, és hozzájárul a közlekedésbiztonság javításához.

Töltsd le a Sofőrhívó applikációt,

Hasonlítsd össze akár 15 sofőrszolgálat ajánlatát és válassz ár, gyorsaság, értékelések, vagy biztosítás alapján!

Android telefonodra a Google Play-en keresztül,

iOS készülékre pedig a Apple Store-ból tudod letölteni.