ClickCease

Jogosítvány hosszabbítás, érvényessége (lépésről lépésre)

 

Komoly pénzbüntetések járhatnak a lejárt jogosítványért!

2021 óta bűncselekménynek minősül, és komoly anyagi vonzattal jár a jogosítvány nélküli vezetés. Jelenleg 45 000 forint helyszíni bírságra büntethetnek, a hiányzó, vagy lejárt jogosítvánnyal vezetünk.

Ha nem fogadjuk el, vagy fizetjük meg a 45.000 forintos bírásgot, szabálysértési eljárás indul, melynek végén az összeg dupláját, azaz 90.000 forint bírságot kell megfizetnünk. Érdemes tehát kiemelten figyelemmel kísérni a jogosítvány érvényességi idejét.

 

Hol látható a jogosítvány érvényessége?

A vezetői engedély érvényességi ideje központi nyilvántartásban vezetett, azonban mi magunk is bármikor ellenőrizhetjük azt a plasztik kártya formában kibocsátott jogosítványunk fényképes oldalán. Az okmány másik felén pedig a különböző kategóriákra vonatkozó határidőket is megtaláljuk.

A digitalizációnak köszönhetően azonosító okmányaink, így jogosítványunk lejárati idejéről is meggyőződhetünk az Ügyfélkapu oldalán, illetve lejárati idők előtti figyelmeztető e-mail címre is regisztrálhatunk, így biztosan nem marad el a vezetői engedély időbeni meghosszabbítása.

 

Élhetünk-e még a járvány idején bevezetett jogosítvány hosszabbítás türelmi idővel?

A COVID-19 során, a körülményekre tekintettel elrendelt különleges jogrend türelmi időt adott a lejárt okmányok megújítására, ám ez a határidő 2022. nyarán lejárt.

Türelmi idő tehát nincs, az Okmányirodában kapott ideiglenes igazolással pedig legfeljebb 60 napig autózhatunk a jogosítvány lejárata után.

 

Van, amit nem kell megújítanunk lejárt jogosítvány hosszabbításakor!

A KRESZ-, és forgalmi vizsgánknak nincs lejárati ideje, tehát ezeket a vezetői engedély érvényességi idejének lejáratakor nem kell megújítanunk.

 

Mit kell tudni az egészségügyi alkalmassági vizsgálatról lejárt jogosítvány esetén?

 

A jogosítvány érvényessége minden esetben az egészségügyi alkalmassági igazolás érvényességéhez igazodik, tehát a legfontosabb teendőnk, ha lejárt a jogsi, hogy felkeressük családorvosunkat.

A vizsgálat általában vérnyomásmérést, látás vizsgálatot tartalmaz, melynek a színérzékelésre vonatkozó teszt is része, de szükség esetén a vizsgálatot végző orvos ezeken felül is javasolhat további irányokat.

Jogosítvány hosszabbítás

Mennyibe kerül a vezetői engedélyhez kötelező orvosi vizsgálat?

A B kategóriás jogosítványhoz szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat díja életkor szerint sávosan került megállapításra az alábbiak szerint:

 

 • 50 év alatt: 7.200 Ft.
 • 50-60 év között: 4.800 Ft.
 • 60-70. év között: 2.500 Ft.
 • 70 év felett: 1.700 Ft.

 

Az alkalmassági vizsgálat megszabhatja a vezetés feltételeit – például, hogy csak szemüveggel, kontaktlencsével vezethetünk -, de akár a vezetéstől eltiltással is járhat.

Ha az orvosi vizsgálat alapján egészségügyi szempontból alkalmatlannak bizonyulunk, felülvizsgálatot kérhetünk, melynek díjai az alábbiak:

 • 50 éves korig 10 800 Ft
 • 50-60 éves kor között 7200 Ft
 • 60-70 éves kor között 4800 Ft
 • 70 év fölött 3200 Ft

Ám mielőtt felülvizsgálatot kérnénk, saját magunk, szeretteink és más közlekedők védelmében érdemes végig gondolni, hogy milyen kockázatot jelenthetnek egészségügyi körülményeink a forgalomban.

Meddig érvényes a B kategóriás jogosítványhoz kiváltott egészségügyi alkalmassági papír?

A B kategóriás jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmassági igazolás érvényességi ideje– és így a jogosítvány érvényessége is – szintén kor szerint kerül meghatározásra.

 • 50 éves kor alatt 10 év
 • 50-60 év között 5 év
 • 60-70 év között 3 év
 • 70 év felett 2 év

 

C és magasabb kategóriájú vezetői engedély érvényessége 60 éves korig 5 évente jár le.

 

Küldhetnek soron kívüli egészségügyi alkalmassági vizsgálatra?

Igen, amennyiben az érvényesség lejárta előtt olyan egészségkárosodás lép fel, ami hatással lehet a járművezetésre, a hatóság soron kívül alkalmassági vizsgálatra kötelezhet, fennálló egészségügyi probléma esetén pedig akár évenkénti vizsgálatot is előírhatnak.

Jogosítvány hosszabbítás egyéb díjai

A jogosítvány hosszabbítás díja függ az ügyintézés módjáról, melyre jelenleg lehetőségünk van személyesen az Okmányirodák valamelyikében, ekkor

 • 65 év alatt 4000.- forint ügyintézési díjat,
 • 65 év fölött, illetve évente elrendelt jogosítvány újítás esetén 1500.- forint ügyintézési díjat

kell megfizetnünk.

Online, Ügyfélkapun keresztül történő okmány hosszabbítás estén ügyintézési díjat nem kell fizetnünk, illetve családi állapot változásából adódó névváltozás esetén szintén ingyenes a hosszabbítás (az egészségügyi vizsgálat díját leszámítva).

Lejárt jogosítvány meghosszabbítása

Mikor nincs szükség egészségügyi alkalmassági vizsgálatra vezetői engedély megújítása esetén?

Abban az esetben, ha már meglévő, érvényes jogosítványunk mellett más járműkategóriában is jogosítványt szerzünk. Ekkor az előző igazolás érvényességi idejét is figyelembe vehetik. Illetve nincs szükség névváltozás esetén történő jogosítvány hosszabbítás esetén sem új alkalmassági vizsgára, de a vezetői engedélyünk érvényességi ideje a korábbi marad, nem hosszabbodik meg.

Tudtad?

A jogosítvány, akár a személyigazolvány vagy az útlevél, alkalmas a személyazonosság igazolására is.

Ebben az esetben a lakcímkártyára is szükség lesz mellé.

 

Jogosítvány hosszabbítás ügyintézésének lépései 

 

Online vezetői engedély hosszabbítás Ügyélkapu regisztrációval

2021 február 1-től már nem csak az Okmányirodákban, de az Ügyfélkapun keresztül ingyenesen megújíthatjuk jogosítványunkat, amennyiben már rendelkezünk Ügyfélkapu regisztrációval.

SZÜF-nyilatkozat

Ehhez a Személyreszabott Ügyintézési Felület, azaz SZÜF felületén keresztül kell elindítanunk a folyamatot, a hosszabbításra vonatkozó Nyilatkozat kitöltésével és jóváhagyásával, mely során hozzájárulunk, hogy a Belügyminisztérium az új jogosítványt elkészítse. Ez a hozzájárulás egy alkalomra szól, tehát minden okmányunk online indított megújításakor ismételten el kell indítanunk ezt a Nyilatkozatot.

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat

Online ügyintézés során is szükség lesz az igazolásra, melyet az orvos állít ki alkalmasságunkról. Fontos! Az egészségügyi alkalmassági vizsgálat minden esetben díjköteles! A kapott igazolást feltöltik a központi rendszerbe és a továbbiakban ezzel dolgoznak.

Igazolványkép

Az Ügyfélkapun keresztül lehetőségünk van videochat felületén keresztül készíteni igazolványképet, ám ha van 3 évnél frissebb képünk a rendszerben, az is alkalmas az új okmány elkészítéséhez. Ha valamilyen akadályba ütközünk, a képet elkészítik, a folyamatot befejezik az Okmányirodában, de a további ingyenességhez érdemes jelezni, hogy online ügyintézéssel indítottuk a jogosítvány hosszabbítását.

 

Jogosítvány hosszabbítás Okmányirodában

Hagyományos módon, személyesen is intézhetjük továbbra is okmányaink megújítását.

Ekkor magunkkal kell vinnünk az alábbiakat:

 • Személy igazolvány, lakcímkártya

 • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat eredménye (ezt a központi rendszerből is letudják kérni!)

 • megújítandó jogosítvány (melyet hosszabbításkor le kell adnunk)

Mint feljebb írtuk, a személyes ügyintézés során ügyintézési díj megfizetésére vagyunk kötelezettek. Ezt az Okmányirodában kapott csekken is megtehetjük, ekkor a fizetési bizonylatot is mindenképp vigyük magunkkal az ügyintézéshez. Ugyanakkor a legtöbb Okmányiroda már lehetőséget nyújt saját pénztárában történő helybeni befizetésre.

Fényképet nem kell vinnünk, ma már a jogosítványhoz szükséges igazolványképet helyben készítik el az ügyintézés során.

 

Hová és mikor küldik az új jogosítványt?

A vezetői engedélyt a sikeres ügyintézést követő 8 munkanapon belül küldik ki, mind az elektronikus, mind a hagyományos úton történő hosszabbítás esetén.

A kiküldés címét nyilatkozatban adhatjuk meg: érkezhet lakcímre, értesítési címre, de akár egy közel eső Kormányablakban is átvehetjük.

 

A jogosítvány lejárata után mennyi időm van a lejárt jogsi cseréjére?

Nincsen erre vonatkozó korlátozás, tehát akár évekkel később is elindíthatjuk a lejárt jogosítvány hosszabbítását.

 

Összességében tehát érdemes figyelemmel kísérnünk, hogy mikor jár le jogosítványunk érvényessége, hiszen komoly bírságokat kerülhetünk el, ha időben nekilátunk a jogosítvány hosszabbítás folyamatának. Mivel a jogosítvány hosszabbításra Ügyfélkapu felületen keresztül ingyenesen és kényelmesen lehetőségünk van, tulajdonképpen csak az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kötelező személyesen részt vennünk. B kategóriás vezetői engedély meghosszabbítása nem jár váratlan költségekkel, hiszen jól kalkulálható az orvosi alkalmassági vizsgálat díja és a személyes ügyintézés díja egyaránt.

 

Az ittas vezetés körülményei – még valami, amit érdemes elkerülni!

 

Lejárt a jogsid? Vagy kocsival mentél szórakozni? Rendelj pótsofőrt a Sofőrhívó appon!