ClickCease

Ezt vonhatja maga után az ittas vezetés

Ittas vezetés következménye a bíróságon

 

 

Mivel itthon zéró tolerancia van, azaz már a legkisebb mértékben kimutatható alkohol is büntetést von maga után, ezért az talán már nyilvánvaló, hogy nem jó ötlet alkohol fogyasztást követően a volán mögé ülni. De, hogy pontosan mi lehet a következménye, ha mégsem a pótsofőr hívás mellett döntünk?

 

A szondázás eredménye nem kidumálható és akár bűncselekmény is lehet

 

Ma már egy pohár sör is szabálysértés, azaz minimum pénzbírságot von maga után, tehát hiába próbálkoznánk azzal, hogy csak belekortyoltunk, vagy, hogy a szájvizet érzi a szonda. A számok beszélnek helyettünk és repül a csekk 30 és 100 ezer forint közötti összegben, százaléktól függően. A kifogásainkat pedig zsebre tehetjük – itt elolvashatod, mikkel nem érdemes próbálkozni a hatóságokkal szemben. 

Onnantól viszont, hogy a légalkohol-koncentrációnk eléri vagy meghaladja a 0,25 mg/l szintet, jóval nagyobb bajban leszünk: bűncselekményt követünk el a vezetéssel. Ennek „jutalma” pedig – természetesen a pénzbüntetés mellett – vezetéstől eltiltást, majd ennek lejártát követően újra vizsgázási kötelességet, sőt börtönbüntetést is vonhat magával. Ha pedig olyan szerencsétlen esemény következik be, hogy balesetet okozunk ittas állapotban, akkor a fenti lehetőségek súlyozottan élnek. Például itt írtunk egy esetről, ahol 4 év börtönt kapott egy ittas balesetokozó.  Azzal sem árt tisztában lennünk, hogyha ittas állapotban nem okozói, hanem résztvevői vagyunk egy közúti balesetnek, az alkoholos befolyásoltság akkor is fontos tényezőként jön számításba!

 

A jogi dolgokon túl

 

A legsúlyosabb következmények ugyanakkor nem a szabálysértési és más jogi vonzatok, hanem az, aminek terhét egy életen át cipelhetjük; ha felelőtlen döntésünk kárt okoz valakiben, vagy akár mi magunk szerzünk komoly sérüléseket egy balesetben. A sofőrszolgálat rendeléssel mindez elkerülhető. Egyébként, akit ittas vezetésen kapnak, amellett, hogy vár rá egy jól látható összeget tartalmazó, befizetendő csekk és az ittasság mértékétől függően jogosítványát is elbukhatja, még kötelezhetik utánképzésre is. A képzés részvevői négy osztályba sorolandók személyes helyzetüket, állapotukat és persze elsősorban a lefüleléskor mért alkoholszintjüket tekintetbe véve. Mind a négy kategória utánképzése olyan többalkalmas, kötött elfoglaltságot jelent, amik helyett biztosan talál az ember kellemesebbet is.

 

Koccintsatok ma a biztonságos hazajutásra is – és hívjatok sofőrszolgálatot a Sofőrhívó app-al kényelmesen, biztonságosan.