ClickCease

4 év börtön ittasan okozott, halálos kimenetelű balesetért

férfi börtönben ittasvezetés következményeként
2018 január 19-én a hajdúság útjait rótta gépjárművével egy ittas sofőr. A hatóságok szerint a sebességhatárt nem lépte át, a biztonsági övet is használta, ám közepes mértékű ittas állapotának köszönhetően megcsúszott a vizes úton autójával.

 

Az autó, a csúszást követően megpördült, majd áttért a szemközti sávba és belecsapódott az ott szabályosan közlekedő másik személyautóba.

A vétlen vezető járműve közel tíz métert csúszott az ütközés erejétől, 28 éves sofőr a helyszínen elhunyt.

Az ittas autóvezetőnek, amellett, hogy ő maga is életveszélyes sérüléseket szenvedett, szembe kell néznie a rá váró jogi következményekkel is.

2021 március 2-án született meg a döntés, a bíróság bűnösnek találta halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettében, melynek fényében 4 év börtönbüntetést szabtak ki rá, másodsorban pedig 4 év közügyektől, és 5 év közúti járművezetéstől eltiltással is büntették.

Nem az első eset volt, hogy részegen ült a kormány mögé

A tragédia napja nem az első alkalom volt, amikor a vétkes autóvezető alkoholos befolyásoltság alatt ült a volán mögé: korábban bíróság elé állt már ittas járművezetésért, ráadásul szabálysértési eljárás is folyt vele szemben, büntetett előéletű volt.

Hogy nem kapott súlyosabb büntetést, azt annak köszönheti, hogy bár a fentiek súlyosbító körülménynek számítottak, de enyhítő körülményeket is figyelembe vett a bíróság. A büntetés kiszabása mindig az adott bűncselekményre adható büntetés középértékéből indul ki, és az enyhítő és súlyosbító körülmények szigoríthatnak vagy könnyíthetnek rajta. Az enyhítő körülmény ezesetben a „sértetti közrehatás” volt: az elhunyt fiatalember ugyanis nem használta a biztonsági övét. A bíróság az esemény és a döntéshozatal között eltelt 3 évet is figyelembe vette az ítélet kiszabásakor.

Az ítélet egyelőre a vádlott fellebbezése miatt nem lépet jogerőre.

Sajnos az elhunyt férfit nem hozza vissza a büntetés, a vétkes sofőrnek pedig a kiszabott büntetés letöltése után is együtt kell majd élnie a tudattal, hogy döntése egy fiatalember halálát okozta.

 

Forrás: 

https://www.nyugat.hu/cikk/visszaeso_ittas_sofort_iteltek_bortonbuntetesre_debrecenben_bmw_suzuki