ClickCease

Ittas vezetési statisztika 2020

Ittas vezetés statisztika kék háttéren Sofőrhívó logóval

Az ittas vezetési statisztika 2020. évben sajnos nem hozott jelentős javulást.

A KSH által közölt adatok alapján nem csökken hazánkban az ittas vezetés számossága, holott már lehetőségek tárháza áll rendelkezésünkre: mehetünk taxival, nagyobb városokban többnyire későn is megoldott a tömegközlekedés, a sofőrszolgálatok piaca is folyamatosan növekszik, ráadásul a Sofőrhívó applikációval Pest megyében és Budapesten már percek alatt megtalálhatjuk azt a szolgáltatót, aki biztosítja a hazautat a saját autónkkal.

Egyszerűen nem létezik elfogadható ok arra, hogy valaki ittasan a volán mögé üljön. Néhányan mégis megteszik: olykor alkohol fogyasztás után, máskor egyéb tudatmódosítók hatása alatt hozzák meg ezt a felelőtlen döntést és járulnak hozzá az ittas vezetési statisztika 2020. évi rontásához.

Ennek pedig sajnos sokszor baleset a vége, ahol a vétkes sofőr – még szerencsétlenebb esetben vétlen személyek- is megsérülhetnek, meghalhatnak. Ha pedig személyi sérüléssel nem is jár a baleset, az anyagi kár akkor is előfordulhat, a jogosítvány elvesztésével járó büntetésről nem is beszélve.

2019. évben 27.801 ittas vezetőt buktattak le a közúti ellenőrzések során alkalmazott alkoholszondák, tehát minimum ennyi felelőtlen sofőr veszélyeztette saját és embertársai életét. Sajnos 1.353 esetben ittas járművezető által okozott baleset is történt a KSH adatai alapján.

Ebből 786 sofőr személygépkocsit vezetett: meg volt a lehetősége sofőrt hívni, akár a Sofőrhívó-n keresztül.

Az ittas vezetési statisztika a 2020. évben sem rózsás.
2020. első negyedévében, 90 ember halt meg közúti balesetben itthon, 2831 könnyű és 909 súlyos sérülés történt. (KSH adati alapján https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_ods001.html)

Sofőrhívó - ittas vezetési statisztika 2020.1

Sofőrhívó – ittas vezetési statisztika 2020.1 (Forrás: KSH)

A személygépjárművel ittasan okozott balesetek száma 2020. januártól márciusig tartó időszakban 174 volt.
Ugyanezen időszakban tavaly 19,2%-kal kevesebb ittasan, személyautóval okozott baleset történt Magyarországon, így sajnos komoly növekedés történt. (KSH adatok alapján https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_ods005.html)

A vírusidőszak sem segített a helyzeten.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálat a police.hu-n az alábbiakat írta: „Bár a kijárási korlátozás érvénybe lépése óta kevesebben közlekednek, így kevesebb baleset is történt, az ittasan okozott balesetek aránya nem csökkent.” (Forrás: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/baleset-megelozes/aktualis/az-ittas-vezetes-mindig-olyan-mintha-a-halallal)

Sofőrhívó - ittas vezetési statisztika 2020.2

Sofőrhívó – ittas vezetési statisztika 2020. (Forrás: KSH)

Tehát, bár a következő negyedévet vizsgálva várhatóan az ittas vezetési statisztika adatai jobban mutatnak majd, mégsem javul a helyzet.

Köszönjük a Sofőrhívó applikáció utasainknak, hogy felelős viselkedésükkel hozzájárulnak a biztonságos közlekedéshez. Mi pedig továbbra is igyekszünk a lehető legkényelmesebbé és biztonságossá tenni a hazajutást.