ClickCease

Az ittas vezetési statisztikák nem javultak

férfi sört nyit és utána sofőrt hív

 

A világjárvány sokakat otthonmaradásra kényszerített és szórakozásból, családi eseményből is kevesebb jutott 2020-ra. Ez sajnos az ittasan okozott balesetek számában egyáltalán nem mutatkozott meg a tavalyi év szeptemberéig.

A KSH utolsó, évközi adatai alapján ugyanis 2020 januárjától szeptemberéig szinte pontosan ugyanannyi alkalommal okoztak balesetet ittas személyek, mint 2019 ugyanezen időszakában, a koronavírus előtt. 2020-ban szeptember végéig 1051 alkoholos befolyásoltás alatt álló személy rovására írható baleset került a statisztikába, míg egy évvel korábban, az első kilenc hónap alatt 1050.

A fenti számokból 2020-ban 587 volt az ittas személygépjármű sofőrök száma, 2019-ben 560. És ezek, csupán azok az esetek, amik balesetbe torkollottak, még ennél is többen ültek felelőtlenül a volán mögé.

A 2020-as év összes alkoholos befolyásoltsággal okozott közútibalesetének, több, mint fele, 567 eset a Közép-Magyarországi régióban történt – tehát Budapesten és Pest megyében. Természetesen ezt indokolja az a tény is, hogy ebben a régióban élnek (és közlekednek) a legtöbben. Azonban Budapesten és Pest megye területén dolgozik a legtöbb sofőrszolgálat, így pont a legsúlyosabban érintett régió mulatozóinak adottak leginkább a körülmények, hogy jól döntsenek, ha autóval indultak szórakozni.

Ezek a statisztikák ugyan „csak számok”, amíg nem vagyunk érintettjei egy hasonló eseménynek. Azonban arra jól rámutatnak, hogy alkoholos-, és más befolyásoltság alatt a volán mögé ülni rossz döntés.

 

Hívj pótsofőrt a Sofőrhívón és utazz haza biztonságban! Balesetmentesen.