ClickCease

Ittas vezetésen kaptak? Ezek a kifogások biztos nem működnek majd!

Sörcsapolás és rossz kifogások ittas vezetés után

Ittasan volán mögé ülni soha nem jó ötlet, a rendőrökkel szemben nincs kifogás. Ráadásul a hatósági személyek már, biztosak lehetük benne, hogy az összeset hallották. Íme, a legnépszerűbb kifogások – amik persze nem mentenek meg a jogos büntetéstől.

 

Csak egy pohárral fogyasztottam

Egyetlen koccintásra hivatkozni nem megoldás, akkor sem, ha ez az igazság és tényleg úgy érezzük, hogy az elfogyasztott alkohol ellenére vezetési képességeink teljes birtokában vagyunk. Ha pedig többet ittunk, jobban járunk, ha a rendőr kérdésére őszintén válaszolunk, mert az alkoholszonda nem fog fedezni minket, ha hazudtunk. A bírság mértéke pedig nem a bemondáson, hanem a hivatalos mérőeszköz által kimutatott értéken alapul.

Pont így nem működik az sem, ha azt mondjuk, csak előző nap csúszott le a torkunkon valamiféle alkoholos ital, hiszen nem az idő, hanem a szervezetben kimutatható alkohol mértéke számít.

Csak beparkoltam, pár métert mentem

A rövidtáv nem mentség, büntetés szempontjából nem is számít, hogy hosszú kilométereket, vagy csak ötven métert szerettünk volna ittasan vezetni. Kár tehát ezzel védekezni, még akkor is, ha ez a valóság, hiszen még abban az esetben is jogos a bírság, ha egy parkolón belül állunk át máshová.

Utána ittam

Elsősorban balesetet követően szoktak a sofőrök arra hivatkozni, hogy a járművezetést követően fogyasztottak alkoholt – éppen a baleset okozta stressz miatt. Azért nem érdemes erre hivatkozni, mert vizeletvizsgálat és vérvétel során kideríthető, hogy igazat mondtunk-e, és amennyiben nem, úgy a szavahihetőségünk is csorbát szenved.

A véralkohol maximális értéke általánosan az italfogyasztást követő egy óra múlva mutatható ki, míg a vizeletalkohol maximális értéke később tetőzik. Ez alapján pedig a szakértő megállapíthatja, hogyha a véralkohol koncentráció nem magasabb, mint a vizeletalkohol értéke, úgy a „ráivás” kizárható.

 

Ha meg akarjuk úszni az ittas vezetéssel járó bírságot, bűntetőpontokat, akkor a megoldás, hogy ne üljünk a volán mögé. Válasszunk más alternatívát a hazajutásra: hívjunk sofőrszolgálatot – például a Sofőrhívó applikációban!

 

https://ittas-vezetes.hu/tevhitek/