ClickCease

Ittasan okozott baleset – mit fizet a biztosító?

ittasan okozott baleset után autóroncsok

 

Alkoholos állapotban az ember könnyen lazít az önkontrolján és az elsőre egyszerűbbnek és kényelmesebbeknek tűnő rossz döntéseket gyenge indokokkal könnyedén megmagyarázza magának. Például, hogy nem lesz semmi baj, ha vezetésre adja a fejét és amúgy is van biztosítása. De tényleg védi-e az ittas sofőrt a biztosítás?

Legjobb elkerülni a kellemetlenséget és megmenteni a helyzetet pótsofőrrel. 

Az kötelező felelősség biztosítás célja, hogy a vétlen károsult védelmét ellássa, őt a keletkezett kárért kárpótolja. A károsult védelme alapvetően működik, ha balesetet okozunk, a biztosító fizetni fog a károsultnak. Azonban, ha bebizonyosodik, hogy alkoholt fogyasztottunk, a biztosító regresszálja, azaz megfizetteti majd az összeget. Végül tehát az okozott kár mégis az ittas sofőrt fogja terhelni, maximum 5 millió forintos összeghatárig.

 

Nem jó ötlet úgy hárítani a felelőséget, hogy sofőrszolgálat rendelése helyett például a társaság egy szintén alkoholt fogyasztott tagjának kezébe adjuk a slusszkulcsot. Egyrészt, mert ez nem jelent nagyobb biztonságot, másrészt, mert épp így 5 millió Forint összeghatárig felelősségre vonható a tulajdonos, illetve üzembentartó, amennyiben alkoholos vagy más befolyásoltság alatt lévő személyre bízta gépjárművét.

Ráadásul nem csak a vagyoni kár, de a súlyos, maradandó sérüléssel vagy még rosszabb végkimenetellel járó baleset okozása is bőven meghaladhatja a milliós tételt.

 

De mi a helyzet, ha nincs biztosítás?

 

A MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) a vétlen felet kártalanítja, és ennek összegét a károkozón teljes egészében behajtja. Tehát ezekre az esetekre a törvényben meghatározott 5 millió forintos felső korlát nem vonatkozik. Kötelező biztosítás híján ráadásként a kártalanítás összegén túl a MABISZ +10% költségátalányt is megfizetett az ittas sofőrrel.

A statisztikák alapján sajnos sokakat érint a téma. Pedig sofőrszolgálattal kikerülhető lenne.

Milyen büntetés jár, ha káresemény nem történik, de ittas vezetésen kapnak?

 

0,5 ezrelék alatti véralkohol szint még szabálysértésnek minősül, így 150 ezer forintig terjedhet az érte kiszabott pénzbüntetés és kaphatunk mellette akár fél évig tartó vezetéstől eltiltást is. Már itt is megmutatkozik, hogy mennyivel jobban megéri sofőrszolgálatot hívni.

A 0,5 ezreléket meghaladó véralkoholszint azonban már több, mint fél millió forint is lehet – még mindig baleset okozása nélkül! – és ehhez jön még az akár évekre szóló eltiltás és a kötelező utánképzés költsége is.

Olykor a sofőrszolgálat megmenti a jogosítványt…

Ha ittál, akkor a te károd a te bajod. Akkor is, ha van casco a kocsin.

 

Amennyiben az alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság ténye fennál, hiába van casco a járművön, a biztosító nem fizet. Tehát az autósnak, aki pótsofőr rendelése helyett egy balesetet kockáztat meg, nem csak a másiknak okozott kár teljes kifizetését, de mellette az önmagának okozott anyagi kár lehetőségét is számításba kell vennie.

 

Nem csak ittas vezetés vezethet a költségek áthárításához

 

Mint már fentebb szóba került, az is így jár, aki nem megfelelő állapotban lévő, vagy jogosítvánnyal nem rendelkező személynek autóját átadja. Ezen felül a biztosító akkor is megfizetteti a teljes kárösszeget a vétkes sofőrrel, ha az az üzembentartó vagy tulajdonos tudta és engedélye nélkül vezette a járművet, vagy épp jogosítvány nélkül ült autóba. Azonban bárki vezesse is az autót, az üzembentartó felelős az elhanyagolt műszaki állapotból adódó balesetért.

Elesünk a biztosítás védelmétől akkor is, ha segítségnyújtást mulasztjuk el, vagy ha szándékosan veszélyeztetésből adódik a káresemény.

 

Ittas állapotban a többi biztosításunk esetén is visszkereset kerülhet szóba!

Ha jól döntünk és sofőrszolgálattal utazunk inkább, akkor is legyünk fokozottan körültekintőek, ha ittunk, mert az alkoholos befolyásoltság miatt okozott eseményeknél nem csak a kötelező biztosítás és a casco védelmétől, de az utasbiztosítástól a lakásbiztosításon át az üzemi balesetig mindenféle kártérítéstől elesünk.

 


Források: 

https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2015/10/13/ittas_vezetes_utankepzes/

https://mabisz.hu/szemle/?p=2582

http://drszalay.hu/2018/04/az-ittas-vezetes-meglepo-anyagi-kovetkezmenyei/

https://www.startr.hu/tudta-e/Mire-fizet-es-mikor-nem-fizet-a-kotelezo-biztositas-Kerdesek-es-valaszok