Hozott-e csökkenést az ittasan okozott balesetek számában 2020?

Bár a tavalyi évtől jelentősen jobb számokat várhattunk az ittasan okozott balesetek mennyiségét tekintve, mégis elmaradt a drasztikus csökkenés.

 

2020-ban az élet minden területébe kisebb nagyobb mértékben beleszólt a koronavírus, vagy a járvánnyal kapcsolatos intézkedések. Így volt ez a szórakozás területén is, ahol eleinte kisebb, majd az év vége felé szigorúbb rendelkezéseket hoztak. Hónapokra bezártak a vendéglátóhelyek, éttermek, kocsmák, szórakozóhelyek, de még a mozik is. Soha nem látott üresség szállta meg a nagyvárosok utcáit. Azt gondolhattuk, hogy ez kevesebb, ritkább alkoholfogyasztással, így hát kevesebb ittasan okozott balesettel jár majd.

De sajnos az alkoholos befolyásoltság alatt okozott balesetek számában mégsem történt jelentős csökkenés.

Az első háromnegyed évben, tehát 2020 januárjától szeptemberéig tartó időszakban az előző, 2019 éves adatoknak szinte teljesen megfelelő számokat produkáltunk ittas balesetokozás tekintetében. Itt bővebben írtunk már róla.

Az utolsó negyedév – feltehetően a korábbinál szigorúbb járványügyi intézkedéseknek (például, hogy 2020 november 11-től csak munkavégzést igazoló papírral lehet este 8 és hajnal 5 között közterületen tartózkodni) köszönhetően- már mutatott némi csökkenést.

2019 utolsó negyedévében 346 db, míg 2020-ban ugyanebben az időszakban 311 db alkalommal okoztak ittas állapotban lévő személyek balesetet.

Budapest és Pest megye régiót tekintve is alacsonyabbak lettek a számok, de itt sem volt sokkal  nagyobb  a pozitív változás, mint országos szinten: 2019-ben az utolsó negyedévben 47 esetet regisztráltak, míg tavaly ebben az év ugyanezen szakaszában 41 darabot.

Forrás:
 https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_feb003.html
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_ods005.html

 

A legtöbb sofőrszolgálat továbbra is Budapesten és Pest megyében működik – a járványhelyzet alatt pedig a legtöbb szolgáltató nem függesztette fel rendelkezésre állását. Tehát a fenti balesetek egy megfelelő döntéssel – akár a Sofőrhívó használatával – nagyon könnyen és kényelmesen elkerülhetőek lettek volna.

Bár az ittasan okozott balesetek száma csak kismértékben, az összes személyi sérüléssel járó balesetszám szerencsére csökkenést mutatott 2019-hez képest. Tavaly előtt 16 627 ilyen esemény történt, míg tavaly jóval kevesebb, összesen 13 778.

Sajnos még így is 460 személy vesztette életét ezen események következményeképp és 4655 ember súlyosan megsérült a közutakon.

Forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_ods001.html

 

Vigyázzunk egymásra, 2021-ben még több jó döntéssel!

Sofőrhívó

Kapcsolat

Írj nekünk!
Ha bármilyen kérdésed vagy ötleted van oldalunkkal kapcsolatban...