ClickCease

Ez történik az ittas vezetés során

Összetört fekete autó eleje Sofőrhívó logóval

 

 

Január közepén ismét részeg autós tarolt, mint a bowling golyó. Ezúttal Szombathelyen: egy helyi férfi veszítette el uralmát járműve felett.

Saját járművét is beleszámítva, összesen hét autót tört össze néhány pillanat alatt, egy rossz döntés következtében.

Bár szerencsére személyi áldozatot ezúttal nem követelt az ittas vezetés és a vétkes sofőr, mint egyetlen sérült is megúszta könnyebb sérülésekkel az eseményt, anyagi szempontból mindenképp jobb döntés lett volna a sofőrrendelés. Arról nem is beszélve, hogy pótsofőr rendeléssel az ellene indult büntetőeljárás is elkerülhető lett volna.

 

Az ittas vezetés hatósági eljárást vonhat maga után – utánképzésre kötelezhetnek. Ide kattintva olvashatsz az utánképzésről részletesen!

 

Az esetből jól látszik az is, hogy a pályáról letérés mellett a sebesség sem volt megfelelően megválasztva, hiszen a baleset során a vétkes autója 4 másik járművel közvetlenül érintkezett, további 2 autó sérüléseit pedig az okozta, hogy a nagy erejű ütközés a parkoló autókat másik, szintén parkoló autóknak csapta.

 

Fizet-e a biztosító ittasan okozott baleset esetén?

 

A fentihez hasonló döntések felelőtlenségét bizonyítja a Totalcar tanpályás ittasvezetési kísérlete is, melyet itt tudtok megnézni:

https://www.youtube.com/watch?v=vrMz77YOoX4

A videóban két eltérő nemű és testfelépítésű, több éves rutinnal rendelkező sofőr előbb józanon, majd szabálysértés, illetve bűncselekmény szintjének megfelelő alkoholszinttel a szervezetében ül a volán mögé és teljesíti a tanpálya útvonalát több-kevesebb sikerrel.

Már az első ittas próbálkozás is megmutatja, hogy nem kell ahhoz erősen részegnek lenni, hogy a helyes döntés a sofőrrendelés legyen. A bátorság, vakmerőség már kisebb mennyiségű (szabálysértés kategóriába eső) alkoholnál is nagyot ugrik, míg közben a reakcióidők lelassulnak. Ez egy életveszélyes párosítás. Erősen ittas állapotban pedig már egyértelmű a koordináció bizonytalansága is.

Szintén a sofőrhívás mellett szól és a videón is megfigyelhető, hogy a fenti változások mellé az alkoholnak köszönhetően egy emelkedettebb, lazább társasági hangulat is kapcsolódik és a belőle adódó szórakozott, kevésbé koncentrált magatartás újabb kockázati faktort jelent.

 

Dönts mindig jól és használd a Sofőrhívót, ha alkoholt ittál!

 

Így maradhat biztonságos az autózás télen!

 

Cikkünk forrása: Totalcar Magazin