Blog


2016. máj 24.

0 hozzászólás.


Ismerjétek meg Zsófi szerencsétlen ittas vezetés miatti történetét, amit elkerülhetett volna, ha a sofőrszolgálatot ismeri.

Zsófi nem egyszer bulizott már együtt munkatársaival, főnökével és üzleti partnereivel. Szerencsére olyan helyen dolgozik, olyan fiatalok között, akikkel ezt is megteheti. A légkör a munkahelyen kifogástalan, így miért ne mennének néha együtt iszogatni, egy-egy fáradt nap után együtt kiengedni a gőzt, vagy egy nagyobb és sikeresebb projekt végét így megünnepelni?

Így történt ez a hétvégén is: Zsófi, munkatársai és egy üzleti partner vették a nyakukba a főváros szórakozóhelyeit. Egyikük sem aggódott az alkoholfogyasztás miatt, hiszen már többen használták a sofőrszolgálatot, gondolták most sem lesz ez majd másként. Budapesten a VIII. kerületben találták a legutolsó szórakozóhelyet, ahol hajnal 3-ig töltötték az estét és költötték a pénzüket. Jelentékeny mennyiségű alkoholt fogyasztottak mind a négyen és az ügyfél autójával érkeztek a helyszínre. Az este végeztével természetesen mindannyian úgy döntöttek, hogy a legjobb megoldás, ha sofőrt hívnak, még akkor is, ha csak 8 sarokra laknak Zsófiék, ahol a társaság az éjjelt tölti.

Zsófi hívott is egy sofőrsegélyt, de az sokáig nem érkezett meg. A társaság 3/4 óra után már megelégelte a várakozást és úgy döntöttek, kockáztatnak, és mégiscsak autóba ülnek. Mivel még Zsófi volt a legjózanabb, ezért ő vállalta, hogy a volán mögé ül. Természetesen bekövetkezett amitől féltek – jobban mondva amitől Zsófi félt – a rendőrök az utolsó előtti saroknál állították le őket igazoltatásra. Meg is szondáztatták a lányt, akinek a légalkoholszintje 0,51 g/l ezrelékre volt. Ittas vezetés esetén 0,5 g/l ezrelék feletti légalkoholszint bűncselekménynek számít, nem szabálysértésnek. Ezt Zsófi nem tudta, azonban a jogszabály nem ismerete nem mentesít a következmények alól.

alkohol vezetés sofőrszolgálat

Zsófi és a társaság a következő pár órát a rendőrségen töltötte: kihallgatás, vérvétel, stb. A csapat is elkísérte a lányt, hiszen úgy érezték a bűncselekményt nem Zsófi egyedül, hanem együtt követték el. A lány kezére nem került bilincs, de a kihallgatás, és az, hogy nem beszélhetett a váróban ülő barátaival, sőt, hogy a leendő üzleti partner mindezt végignézte, nagyon megalázó volt számára. Természetesen tudta, hogy mindez az ő hibája és hogy a rendőrök csak végzik a munkájukat, hiszen naponta több ittas vezetéses esettel is találkoznak, ez számukra már csak rutin, neki mégis mást és sokkal többet jelentett.

A rendőri intézkedéssel nem ért véget az egész, Zsófinak és a csapatnak is kihallgatásra kellett mennie pár nap után. A bírság kifizetése mellett a jogosítványát is bevonták 6 hónapra.

A jogosítvány teljes megvonása mellett is dönthetett volna a bíró, ám most ‘csak’ 6 hónapot ítélt. Mivel Zsófi munkájához is hozzátartozik a vezetés, az eset egy életre megtanította, hogy soha többé ne üljön volán mögé ittas állapotban, ne kockáztasson.

Zsófi azóta is az eset hatása alatt van. Nem csak a bírság miatt, bár idén nem tud nyaralni menni, hanem inkább amiatt, mert még mindig nem hiszi el, hogy ez vele történt. Hiába, józanon más az ember ítélőképessége, mint ittasan… Zsófi azóta, mivel spórol, kevesebbet jár bulizni, de ha mégis megy, akkor barátainak a SofőrHívó alkalmazással hív megbízható, pontos sofőrszolgálatot.

Mit lehet kockáztatni ittas vezetés esetén?

 1. A jogosítvány bevonását szerencsés esetben ‘csak’ 6 hónapra, ami sokaknak kihathat a munkavégző képességére is.
 2. Akár több havi netttó jövedelemnek megfelelő pénzbüntetést.
 3. Kötelező utánképzés és a jogosítvány ismételt megszerzése.
 4. ‘Rabosítást’, vagyis mint az amerikai filmekben lefotózzák az elkövetőt egy szép sorszámmal.
 5. Baleset esetén ennél sokkal rosszabb lehet a helyzet, hiszen alkoholos befolyásoltság alatt nem mérlegel a hatóság, hogy ki volt a hibás. Továbbá visszaesőként akár azonnali börtönbüntetés is lehet az alkoholos befolyásoltság alatt történő vezetés végeredménye.

Mit mérlegelnek a bírság kiszabásakor?

 • Visszaeső-e az elkövető?
 • Mekkora a havi jövedelme?
 • Hány embert tart el?
 • Mekkora volt a lég-/véralkohol koncentráció az elkövetés idejében?
 • Történt-e személyi sérülés?
 • Megbánta-e a tettét?
 • Munkához, magánélethez (pl.: idős rokon ápolása) szükséges-e a gépjármű használata?

 

Oszd meg!
0 Hozzászólás

Szóljon hozzá

Back to top