ClickCease

Téli autós tippek – a gondtalan szórakozáshoz is!

Autóval hóban biztonságosan

Ha autóval mész szórakozni, nem csak a hazaút biztonságára kell gondolnod – hiszen arra ott a Sofőrhívó. Készítsd fel az autód megfelelően a téli időszakra és ismerd az alapvető téli vezetéstechnikai praktikákat, hogy az odaúton se legyen gond!

 

Túl a téli gumikon

 

Természetesen elengedhetetlen az évszaknak megfelelő gumiabroncs a biztonságos közlekedéshez és fontos, hogy a pótkerékre is gondoljunk amikor téligumit vásárolunk. Ám még ezen felül is tehetünk a téli kényelemért és biztonságért. Legyen nálunk hólánc – egy váratlan hóesés egy budai mellékutcában például igen meredek akadályt gördíthet elénk.

Mivel már koradélutántól sötét van, még inkább figyelnünk kell rá, hogy az autó fényei rendben legyenek, látni és látszani az egyik legfontosabb az utakon, bármivel közlekedünk. Ezt segíti az is, ha rendszeresen letakarítjuk a havat és szennyeződéseket a fényszóróról. A fagyálló ablakmosó és a jégoldó spray is nagy segítséget jelent egy-egy keményebb téli napon, hiszen sajnos előfordul, hogy befagy az autó ajtaja vagy zárja. Az ajtó befagyását megelőzhetjük, ha drogériában kapható vazelinnel vékonyan körbe kenjük a szigetelőgumikat, hogy ne tudjanak egymáshoz fagyni.

 

A Sofőrhívós hazajutás előnyeiről itt írtunk!

Technikai tanácsok: mit tegyünk az úton pánik helyett?

 

Tudtad? Nem csak ittasan hívhatsz sofőrszolgálatot, akkor is bízhatod gyakorlott sofőrökre a kocsid, ha egyszerűen csak nem érzed magad elég tapasztaltnak az időjárási körülményekhez, esetleg fáradt vagy az átlagnál nagyobb összpontosításhoz és nem kockáztatnád testi épséged. Ilyenkor a sofőrszolgálat a saját autóddal biztonságban hazafuvaroz. Ha azonban mégis útnak indulsz fagyban, hóban, haladj valamivel lassabban, hagyj nagyobb féktávokat és még inkább igyekezz előzékeny és szabályos lenni.

Ezenfelül vannak olyan klasszikus esetek, amikor előre kell tudni a megoldást ahhoz, hogy jól tudjunk reagálni az adott helyzetre.

 

Megcsúszás, kicsúszás, kifaroló autó

Hóban, jeges úton mindig kerüljük a nagy, hirtelen mozdulatokat és az intenzív fékezést, ellenkező esetben az autó megcsúszhat, megpördülhet, elveszíthetjük felette a kontrollt. Amikor az autó megcsúszott, szakítsuk meg a fékezést és tekerjük a csúszás irányába a kormányt, míg újra egyenesbe kerülünk. Ekkor ismét fékezhetünk óvatosan. Ha sikerrel visszaszereztük az irányítást, nyugodtan húzódjunk félre egy alkalmas helyen megnyugodni, hiszen egy ilyen manőver sokszor még szerencsés kimenetellel is riadalmat kelthet, télen pedig különösen fontos a nyugodt, megfontolt vezetést. Nem csak a fékezés és a hirtelen kormánymozdulatok, de a sebességváltás is vezethet váratlan kicsúszáshoz, lejtőn sebességet váltva például könnyen elveszíthetjük az irányítást a gépjármű fölött.

 

Már néhány centi hó is okozhat gondot, egy kanyarban, körforgalomban vagy amikor havas sávokon kell keresztül haladnunk. Az első két esetben csökkentsük le a sebességet már a körforgalom vagy kanyar előtt, kanyarodás közben már ne fékezzünk. Sávkeresztezés során pedig enyhe gázadással, stabil kormánytartással hajtsuk végre a manővert.

Teret nyernek a technikai újítások a hétköznapi autózásban? Nincs kizárva! 

 

AZ ABS hamarabb bekapcsol síkos úton, emiatt pedig a fékút hosszabbra nőhet, cserébe viszont kisebb eséllyel válik irányíthatatlanná a jármű a kerekek csúszásából adódóan. Ha intenzív lassításra van szükségünk, folytassuk a fékezést az ABS működése ellenére is.

Bár ez az év minden szakaszában igaz, télen különösen fontos, hogy ne menjünk bele bizonytalan helyzetekbe. Természetesen ne üljünk a volán mögé ittas állapotban, de fáradtan vagy betegen is inkább hívj sofőrt.

Itt találsz tippeket ahhoz, hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb sofőrszolgálatot! 

 

Biztonságos telet mindenkinek! 🙂